donderdag 17 januari 2013

Inspirerende bijeenkomst Sociale Media in het onderwijs in innovatiehuis


Gisteren 16 januari mocht ik deelnemen aan een bijeenkomst in het kader van de week van de sociale media in het innovatiehuis voor het MBO in Den Bosch. Het werd een zinvolle, leerzame bijeenkomst. Het bracht mij in ieder geval een aantal elementen die ik in mijn werk als onderwijs beleidsmedewerker ( onderwijs en ICT) kan gebruiken voor verdere professionele ondersteuning bij teams en docenten.
Patrick Koning (@pjkoning) beet het spits af met een bingo van logo’s van sociale media, die ingezet kunnen worden in onderwijssituaties.  Mooie voorbeelden passeerden de revue. Het gaf mij in ieder geval weer inspiratie en ideeën over hoe we bij ROC Nijmegen sociale media in lessen kunnen inzetten. Ik zal graag , onder de voorwaarden van gebruik willen maken van het materiaal van Patrick. 
Zijn presentatie vind je hier: Patrick Koning

Vervolgens nam Wilfred Rubens het stokje over: Hij ging vooral in in de redenen waarom je sociale media kan in zetten in het onderwijs. Daarbij is overduidelijk dat het een middel is en dat je altijd de inzet van ICT moet relateren aan de inhoud van het onderwijs, het didactische doel en de context.  TPACK in optima forma dus, waarbij het van belang is ook steeds te reflecteren op doel, inhoud en middelen. Sociale media inzetten omdat het zo leuk is, is bij voorbaat kansloos. Zie zijn weblog over zijn eigen presentatie: Wilfred Rubens

Na de lunch ging Karin Winters uitgebreid in op het gebruik van Linkedin zowel voor professionals (collega’s) en studenten. Met name handig om te gebruiken als bekwaamheidsdossier of CV voor sollicitaties. Ben je er wel van bewust dat Linkedin geen facebook is. Vakantiekiekjes deel je maar elders.  Door het (laten) aanmaken van groepen kun je mogelijk ook een alumnibeleid ondersteunen. Tot slot liet  Karin zien hoe makkelijk je (instructie) filmpjes kunt opnemen en inzetten in het onderwijs. Maar dat wist ik al. Ik heb hetzelfde gedaan met 8 filmpjes voor het vak etaleren bij handel.  Haar presentatie: Karin Winters (volgt)

Als laatste verzorgde Mieke van Keulen (van Kennisnet)  met een PREZI een presentatie over  het implementatie van Sociale Media in het onderwijs. Daarbij kwam natuurlijk de publicatie 4 in Balans aan de orde. Over het gebruik van sociale media in de marketing- en communicatiestrategie van het ROC en de regels over privacy en spelregels en protocollen werd intensief gediscussieerd. Zie haar Prezi hier:
 
De dag werd afgesloten met een geweldig: TweetMeeteat–diner, waarvoor dank aan de drie koks!


Geen opmerkingen: