donderdag 25 april 2013

Face boek in de les gebruiken? Ja bij kindergeneeskunde (ROC Nijmegen)


Sociale Media in het onderwijs toepassen ? Niet elke docent staat te trappelen, zeker niet als het ‘Facebook’ betreft,  want studenten willen op zo’n persoonlijke site liever niet met school geconfronteerd worden.  Toch leuk als je als docent een manier bedenkt om Facebook te gebruiken en het bij je studenten nog in de smaak valt ook.  Docente verpleegkunde Marie-Louise Melchers  van het ROC Nijmegen  ontwikkelde een zakelijk facebookpagina over Kinderverpleegkunde  (ROC Nijmegen kinderverpleegkunde) en zette dat in om  ook te werken aan een eigen manier van ‘Flipping the classroom’.  Hierop staan  instructiefilmpjes – vanaf het web geplukt- , de bijbehorende opdrachten staan in de studiewijzer en in de les is dus aandacht voor verwerking.
Studenten reageren positief. Ze kijken hier vaker naar dan in het boek en ook voorafgaand aan de toets wordt de site veelvuldig bezocht.  Inmiddels gaan meer docenten de site gebruiken als ondersteuning van hun les  of als verdiepingsstof. Een leuk initiatief en makkelijk uitvoerbaar.

1 opmerking:

Marieke Scholten zei

Dit zijn van die vernieuwde toepassingen waar helaas nog te veel mensen (ook diegenen op invloedrijke posities binnen het onderwijs) met argusogen naar kijken. Ik vind het wel spreken voor het Nederlands onderwijs dat men juist op een roc aan deze nieuwe onderwijsmodaliteiten denkt.