woensdag 5 november 2014

Hans gaat het nog druk krijgen!

Er zijn van die momenten dat alles bij elkaar komt. 
Tijdens de studiedag van 4 november was dat het geval. Je bent al 4 jaar als ambassadeur van Kennisnet op het ROC Nijmegen actief. Dat gaat met vallen en opstaan, duwen en trekken.  Want ICT goed als tool gebruiken in het onderwijs gaat niet vanzelf. Daar is visie, ondersteuning en inzet voor nodig. Maar dan doen zich plotsklaps veel mogelijkheden voor. Aan de hand van de introductie van een nieuwe ELO organiseren we een studiedag voor (helaas alleen) het onderwijspersoneel. (Juist daar had de onderwijsondersteuners en ICT-ers ook bij betrokken moeten worden) Tijdens de dag en vooral tijdens de inspiratiemarkt worden veel docenten echt geïnspireerd. En het is leuk om te merken dat dat juist bij activiteiten is waar jezelf bij betrokken bent.
Anoushka van Bemmel  heeft in twee sessie laten zien hoe zij via Adobe e-connect, werkt met studenten die vanwege hun topsport activiteiten niet ‘lijfelijk’ in de les aanwezig kunnen zijn. Dat biedt natuurlijk ook weer mogelijkheden voor teams die studenten (voor stage) in het buitenland hebben. Gelukkig kunnen we 4 kamers bij Adobe inrichten, dus dat biedt mogelijkheden.

Leuke tools als Kahoot   en Socrative
werden op de Plaza verkocht als zoete broodjes op de markt. Ik begrijp dat er inmiddels initiatieven zijn om groepjes te gaan vormen om ervaringen met het gebruik hiervan uit te wisselen. Handleidingen liggen op de plank!


De ‘lessen mediawijsheid’ uitgevoerd door docent IngridLagarde van de Netwerkschool (Boxmeer), trokken ook veel bekijks. Deze lessencyclus van 10 weken/lessen gaat met name over de bewustwording van en de mogelijkheden om sociale media in het onderwijs  in te zetten voor en door studenten. Binnenkort worden de opzet en uitvoering geëvalueerd. Daarna is de lessencyclus inclusief handleiding beschikbaar voor iedereen. Misschien wel als eerste in de nieuwe onderwijsomgeving #onderwijsonline.

En bij het opnemen van kennisclips moest ik natuurlijk zelf aan de bak. In nog geen twee uur tijd zijn 5 filmpjes opgenomen. Mooi om te zien hoe docenten (soms best zenuwachtig) hun vuurdoop krijgen als ‘nieuwslezer’ terwijl andere collega’s nieuwsgierig toekijken. Ik verwacht een toeloop op het gebruik van de apparatuur van Company Webcast. Het is nu tijd te investeren in een betere studioruimte, camera en microfoons, om samen met (studenten van) Mediadesign een en ander professioneel in te richten.


Inderdaad Hans gaat het nog druk krijgen.

Geen opmerkingen: